RSS

>Kabaklı Börek

01 Mar

>Karanlık ve soğuk bir Merzifon’dan herkeze selamlar;
Şu 2 gündür çok soğuk buralar.Kar geliyor yine diyorlar kısmet…
Güneş iki gün yüzünü gösterip,geri saklıyor kendisini.Bugün mart ayınnın ilk günü kış aylarının son demlerini yaşıyoruz. Yaşasıııınnnnnn yaşasın ilkbahar geliyor,peşinden sıcaktan kavrulacağımız bir ay yaz 🙂
Her mevsimin ayrı güzelliği var tabi. Mesela mart ayı deyince aklımıza ilk kediler gelir 🙂 Ayrıca kış’a veda ettiğimiz gibi havaların da yavaş yavaş ısınmaya başladığı bir ay. Ama ben en çok ilkbahar ı ve sonbaharı seviyorum.Çok güzel ,ne çok soğuk oluyor,ne de çok sıcak.Sonra heryer çiçek açıyor, otlar kokmaya başlıyor,millet pikniğe gidiyor,mangal kokuları hımmmmm Sonra keneler peydah oluyor 🙂 daha neler neler…
Hele bi gelseydi.

Geçen hafta içinde misafirlerimiz gelmişti.Ben istanbuldan geldiğim günün ertesi günü  hatta.
Yepyeni bir börek yaptık,(yaptık deyince Annem,Ülker abla bende izleyici olarak) tadına doyum olmayacak bir börek.Normalde kabağı çok seviyorum hatta ,mevsiminde sıkça kabak mücveri yapıp dururum.
Yapım aşamasını fotoladım, çokda kolay yapımı.

İç malzemeler;

  • 1 Kg kabak
  • 4 adet orta boy soğan
  • Bir miktar dereotu
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • Tuz,karabiber,pulbiber

Sos için;

  • 1 Su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı su

 Yapılışı;
Önce soğanlar,yemekli olarak doğranıp,sıvıyap eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur.Kavrulan soğanlara rendelenen kabaklar ilave edilip, baharatlar eklenir,Ocakdan almaya yakın doğranan dereotları eklenir ve soğumaya bekletilir.İç malzemenin iyice soğuması önemlidir.Soğuyunda rendelenen kaşarlar eklenip karıştırılır.
Daha sonrasında 1 adet yufkayı serip üzerine sosde  serpilir ve 2.yufkayıda üstüne  bırakılır.2.yufkanında üzerine sosdan serpilip, kabaklardan eklenir.kalan2 yufka içinde anyı işlem yapıldıktan sonra yufkaları rulo şeklinde katlanır.Katlanan börek 1 gece buzlukda bekletilir.
Bir gün sonra buzluktan alınan börek dışarda 1 saat bekletildikten sonra halka halka kesilip, üzerine yumurta sürülüp,18 derecelik fırında pişirilir.

Şiddetle denemesini tavsiye edebileceğim lezizbir börek.

Afiyet olsun…

 
1 Yorum

Yazan: Mart 1, 2011 in BÖREK

 

1 responses to “>Kabaklı Börek

  1. Hayat Cafe

    Mart 1, 2011 at 12:04 pm

    >Kabak böreğe çok yakışıyor.Nefiss görünüyor.Bir tane olucaktı şimdi…Elleirne sğalık.Sevgiler.

     

Yorum bırakın